Home » Blog » 2021 » 1e kwartaal » 13 Maart 2021 Kamer stemt voor meer tijdelijke huurcontracten

De Tweede Kamer heeft gisteren voor het verruimen van de inzet van tijdelijke huurcontracten gestemd. Een kadootje voor huisjesmelkers, concludeert de Woonbond. Vooral jongere huurders die een woning in de commerciële huurmarkt huren zijn de dupe. Het voorstel komt van de VVD.

 

van voor twee jaar een contract voor bepaalde tijd aan te bieden. Ook kunnen tijdelijke contracten worden gestapeld. En huurders kunnen ook nog eens een periode vastzitten aan het tijdelijke contract. Ze kunnen dan niet opzeggen, terwijl ze aan het eind van de huurperiode wel gewoon op straat staan en dus hard op zoek zullen zijn naar andere woonruimte.

Stapeling woononzekerheid

Dat betekent een stapeling van woononzekerheid. In plaats van een vast contract, kunnen huurders binnen een termijn van drie jaar nogmaals een tijdelijk contract aangeboden krijgen. Zo lang beide contracten in totaal binnen een periode van drie jaar vallen. Een tijdelijk contract van maximaal twee jaar kan dan bijvoorbeeld met maximaal een jaar verlengd worden.  De kans op een vast contract in de commerciële huursector raakt voor huurders zo nog verder uit het zicht door deze stapeling van tijdelijke contracten. Het is juist nodig de inzet van tijdelijke contracten te beperken. 

Drijft de prijs op en verslechterd positie huurders

Bij wisseling van huurder kan door de verhuurder een sprong in de huur worden gemaakt. Zodoende is het vaker wisselen van huurder ook een verdienmodel voor verhuurders. En huurders met de onzekerheid van een tijdelijk contract zullen minder snel aan de bel trekken bij slecht verhuurgedrag. ‘Het is een kadootje aan huisjesmelkers om nog ruimer baan te geven voor tijdelijke verhuur. De positie van huurders verslechterd hier nog verder mee. Want met een tijdelijk contract, zul je minder snel je recht halen bij slecht onderhoud, te hoge huur of servicekosten. En aan het eind van de rit sta je weer op straat, want dan gaat de woning opnieuw voor de hoofdprijs naar een andere huurder,’ zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Bovendien maak je het zo voor vooral jongere huurders onmogelijk om een leven op te bouwen.’

lees dit artikel verder :https://www.woonbond.nl/nieuws/kamer-stemt-meer-tijdelijke-huurcontracten 

Bron :WoonBont