Home » Blog » 2019 » 2e Kwartaal » 9 april 2019: Gemeente zet in op meer huurwoningen tussen de 711 en 1000 euro

9 april 2019: Gemeente zet in op meer huurwoningen tussen de 711 en 1000 euro

ACTIEPLAN MIDDENHUUR Rotterdam neemt maatregelen tegen het tekort aan huurwoningen tussen de 711 en 1000 euro per maand. Zo worden projectontwikkelaars verplicht om meer van deze woningen te bouwen en mag de prijs 15 jaar lang niet (sterk) stijgen.

Ook komen er huizen speciaal voor bijvoorbeeld hulpverleners en onderwijzers, groepen die nu nauwelijks nog een betaalbare woning kunnen krijgen.

Vandaag presenteerde wethouder Bas Kurvers (stedelijke ontwikkeling, VVD) zijn langverwachte Actieplan Middenhuur. Meest concreet zijn vooralsnog de eisen die aan projectontwikkelaars worden gesteld om huurwoningen tussen de 711 en 1000 euro per maand te bouwen. Zo wil het stadsbestuur dat deze categorie ten minste 20 procent beslaat van de 18.000 woningen die deze vier jaar worden gebouwd. Om te voorkomen dat de huurprijzen alsnog snel stijgen, moeten de woningen zeker vijftien jaar lang in deze categorie worden verhuurd. Gaan projectontwikkelaars hier niet mee akkoord, dan krijgen ze geen vergunning.

,,Rotterdam is in trek, maar sommige groepen staan onder druk. We willen geen stad dat wel het dna heeft van een werkstad, maar waar werkende mensen niet kunnen wonen’’, aldus Kurvers. Tot 2030 moeten er 8000 woningen in de categorie middenhuur worden bijgebouwd.

Expats

De aankondiging van Kurvers komt op het moment dat de PvdA en de ChristenUnie-SGP schriftelijke vragen hebben gesteld over problemen met het aanbod van goedkopere huurwoningen de stad en dat projectontwikkelaars de prijzen opdrijven. Want kan een projectontwikkelaar in Rotterdam zomaar andere huizen bouwen dan hij oorspronkelijk heeft gepresenteerd? De PvdA en de ChristenUnie-SGP willen dat van VVD-wethouder Bas Kurvers weten. Aanleiding voor die vraag zijn de Lee Towers-woontorens, waar nu expats huizen.

Ontwikkelaar City Pads kondigde vorig jaar aan dat de appartementen in de torens in Rotterdam-West voor starters zouden zijn. Nu bedragen de maandlasten 909 euro per maand. Bovenop de basishuur van 651 euro komen een ‘booking fee’, servicekosten en een rekening voor ‘supplies’. Het gaat steeds om contracten voor zes maanden. ,,In onze ogen is hier sprake van een misstand’’, zeggen PvdA’er Co Engberts en Tjalling Vonk van de ChristenUnie-SGP. Zij hebben schriftelijke vragen gesteld aan wethouder Kurvers.

De raadsleden maken zich zorgen over andere bouwprojecten in de stad waar projectontwikkelaars iets anders kunnen realiseren dan de verwachting was. Op deze manier kan de stad volgens Vonk en Engberts z’n doelen voor de bouw van goedkope huizen niet halen.

Duurder

De vragen waren nog niet ingediend of wethouder Kurvers kwam gisteren met de aankondiging in te grijpen in de huurdersmarkt. Hij wil harde afspraken maken met projectontwikkelaars over de huizen die ze bouwen en ook dat die snel duurder kunnen worden.

Al langer klinken er in Rotterdam zorgen over een groeiend tekort aan huurwoningen boven de grens van 711 euro. Mensen die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning komen in de knel, omdat de prijzen in de huizenmarkt snel stijgen. Voor 60 vierkante meter in een oude volkswijk wordt tegenwoordig makkelijk meer dan 1000 euro huur gevraagd. Gevreesd wordt voor toestanden als in Parijs en Londen, waar de essentiële beroepsgroepen (zoals leraren, politieagenten en verplegers) noodgedwongen ver buiten het centrum wonen.

Kurvers stuurt ook aan op afspraken met woningcorporaties. Zo wil hij dat duurdere sociale huurwoningen beschikbaar komen voor middeninkomens. Verder wil hij dat corporaties de prijzen van hun huurwoningen in de vrije sector niet fors omhoog gooien.

Noodknop

De gemeente is daarnaast in overleg met het rijk. Zo wordt gedacht aan een ‘noodknop’ om sterke huurstijgingen in de particuliere sector te verbieden. Een bewoningsplicht voor eigenaren is een andere optie, om speculatie tegen te gaan.

Middenhuur is er voor huishoudens met een bruto-inkomen tussen de 36.000 en 55.000 euro per jaar. Ongeveer 13 procent van de Rotterdammers behoort tot deze categorie.

Kurvers komt later terug op de raadsvragen van PvdA en ChristenUnie-SGP.

 

Bron: Algemeen Dagblad  | Antti Liukku en Leon van Heel