Home » Blog » 2018 » 3e Kwartaal » 27 juli 2018: Antikraak in gebouw van woningstichting

27 juli 2018: Antikraak in gebouw van woningstichting

Antikraak wonen in een gebouw van een woningcorporatie. Het klinkt als een grappige speling van het lot, maar aan de Storkstraat is het voor twaalf huurders sinds een paar maanden realiteit. Woningstichting De Goede Woning heeft dit voormalige kantoorgebouw verlaten om te verhuizen naar het nieuwe onderkomen aan de Maria Montessorilaan.

De corporatie is aan het nadenken over wat het met het oude kantoorpand aan moet, dat nog steeds eigendom van De Goede Woning is. Tot die tijd wordt het verhuurd als woonruimte. En de huurders? ,,Die mogen er blijven wonen zolang wij geen andere bestemming voor het pand hebben", verduidelijkt Sabine Natkiel namens De Goede Woning. De corporatie ging tot verhuur over om een aantal redenen, legt ze uit. ,,De mensen wonen er tijdelijk, antikraak. Ze hebben mogelijk geen recht op een sociale huurwoning door bijvoorbeeld een te korte inschrijfduur. Of ze verdienen te weinig voor een woning in de vrije sector." En het kantoor verhuren als woonruimte past bij de kerntaak van de corporatie, vindt ze.

Inkomen

De verhuur van het pand is in handen van Interveste, een bedrijf dat gespecialiseerd is in antikraak en tijdelijke woningen. In principe kan iedereen in aanmerking komen voor zo'n tijdelijke behuizing. ,,Je kunt je inschrijven bij dit bedrijf en dan reageren op het aanbod", vertelt Natkiel. Daar zijn wel wat voorwaarden aan verbonden, weet ze. ,,Zo moet je een inkomen hebben, maar dat hoeft weer niet zo hoog te zijn."

Bron: Algemeen Dagblad