Zoetermeer werkt aan eerste aardgasvrije wijk

Home » Blog » 2017 » 2e Kwartaal » 2 april 2017: Zoetermeer werkt aan eerste aardgasvrije wijk

2 april 2017: Zoetermeer werkt aan eerste aardgasvrije wijk

De gemeente Zoetermeer werkt samen met drie woningcorporaties en netbeheerder Stedin aan de eerste aardgasvrije wijk, waar de eerste 120 woningen worden verduurzaamd.

.

01-04-2017 12:10 | Door: Fitria Jelyta

De wijk Palenstein dient als een pilotproject voor de ontwikkeling van de eerste aardgasvrije woningen in Zoetermeer. Zo heeft het consortium zich tot doel gesteld om alle eengezinswoningen in de wijk in 2023 aardgasvrij te maken. Voor de totstandkoming van de aardgasvrije wijk ondertekende Zoetermeer een Green Deal met de Rijksoverheid.

Duurzaam en aardgasvrij

In de samenwerking met woningcorporaties Vestia, De Goede Woning, Vidomes en netbeheerder Stedin werkt de gemeente aan de ontwikkeling van Nul op de meter-woningen in de wijk.

Volgens De Goede Woning is er naar schatting € 100.000 per woning nodig om de wijk duurzaam en aardgasvrij te maken, schrijft Cobouw. De woningcorporatie zegt na dit pilotproject zelf maatregelen uit te voeren om 1.700 woningen in zijn beheer duurzaam en aardgasvrij te maken.

Lage energierekening

De komende maanden doet het consortium onderzoek naar de maatregelen en mogelijkheden om de Nul op de meter-woningen te realiseren. Deze woningen moeten evenveel of zelfs meer stroom opwekken dan ze verbruiken, stelt de gemeente Zoetermeer. Tegelijkertijd richt de gemeente zich op maatregelen om de energierekening van de bewoner laag te houden en het wooncomfort te verhogen.